- Steeds meer finance professionals in Nederland hebben vertrouwen in crypto als toekomstig betaalmiddel.
- Nederlandse organisaties staan nog minder positief tegenover crypto.
- Wel geven meer organisaties aan dat het gebruik van crypto in de komende jaren niet te vermijden is.
- Lees ook: Financiële goeroe Robert Kiyosaki ziet een flinke beurscrash komen, maar stelt dat crypto dit keer wél een goede schuilplaats is
Ruim zeventig procent van de financiële professionals in Nederland ziet voordelen in het gebruik van cryptovaluta als zakelijk betaalmiddel. Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Onguard, dat dit jaar voor de vijfde keer de Fintech Barometer uitvoerde om meer te weten te komen over de financiële status van Nederlandse bedrijven.
Er zijn echter ook zorgen bij deze professionals, onder meer om de instabiliteit van digitale munten en het gebrek aan toezicht.
Zo vindt bijna dertig procent van de ondervraagde professionals dat de instabiele waarde van (veel) cryptovaluta zorgelijk is, net als het gebrek aan toezicht door nationale en internationale toezichthouders.
Ook de kansen op fraude, de aanwezigheid van roekeloze beleggers op de cryptomarkt en gebrek aan kennis over veiligheid zijn zorgenkindjes voor finance professionals. Maar ze zien ook voordelen.
Zo vindt een op de vijf van de ondervraagde professionals dat de programmeerbaarheid van crypto, zoals het toevoegen van boekhoudregels en veiligheidsmaatregelen aan betalingen, een voordeel. Ook de verlaging van de kosten (omdat de bank er niet meer tussen zit), de eenvoudige manier van internationaal betalen en de snelheid waarmee transacties gedaan kunnen worden, worden relatief vaak als voordelen genoemd.
Opvallend is dat het aantal organisaties dat positief tegenover crypto staat een stuk lager ligt: slechts een kwart ziet het gebruik van de digitale valuta in de nabije toekomst zitten. Desondanks gelooft een aanzienlijk groter aantal bedrijven (42 procent) dat zij binnen vijf jaar gebruik maken van crypto als betaalmiddel. Bij vijf procent van de ondervraagde bedrijven is dit al het geval.